Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Alapinformációk röviden

Mi ez az Amatőr Gokart Bajnokság?

HCK-OAGB:

A professzionális motorsport méregdrága. Aki viszont szeret versenyezni, annak a lehető legtartalmasabb élményt a bérgokartozás nyújthatja. Az Amatőr Gokart Bajnokság értük, miattuk és persze általuk létezik már 2001 óta. Az ország talán legerősebb amatőr gokartos mezőnye mindenki számára hatalmas kihívást jelent, a nagyszerű társaságnak köszönhetően pedig családias hangulatban zajlanak a futamok. Minden verseny más-más vonalvezetésű pályán kerül megrendezésre, teljes szervezéssel, és ésszerű szabályzattal az egyenlő esélyek jegyében. A versenyek testsúly alapján felosztott kategóriákban zajlanak

 

 

Most indulnék először, hogyan tudok jelentkezni, nevezni, mit kell tennem?

HCK-OAGB:

Bármilyen kérdésed van, az info@amatorgokart.hu címen választ kapsz rá. Ugyanezen a címen tudod leadni az előzetes nevezésed is. Ehhez a neved, a választott kategóriát, és a bajnokságot (HCK vagy OAGB) kell megadnod. Fontos, hogy elolvasd a szabályzatot, és tisztában legyél az ott leírtakkal. Az előzetes jelentkezés ennyiből áll, minden mást a helyszínen intézünk, a verseny napján. Ekkor kell befizetni a nevezési díjat, és leadni a regisztrációs lapot is.

 

 

Milyen gokartokkal zajlanak a futamok?

HCK-OAGB:

A bajnokságnak saját gépparkja van. 13 db Sodi GT4-es, 270 ccm gokarttal rendelkezünk. A gokartokról annyit érdemes tudni, hogy 2011 nyarán álltak először csatasorba, és ezekkel a gépekkel zajlott a 2011-es Teremgokart Világbajnokság (IKWC) Belgiumban, Eupenben.

 

 

Mi a különbség a Hobby Cart Kupa és az Országos Amatőr Gokart Bajnokság között?

HCK:

Sokan vannak, akik nagyon szeretnek gokartozni, ám még nem szereztek kellő versenytapasztalatot, vagy nem szándékoznak sok időt eltölteni a felkészüléssel, gyakorlással. Nekik lett kitalálva a Hobby Cart Kupa, ahol a kezdők is kipróbálhatják magukat versenykörülmények között. A versenyzőknek, és a családias hangulatnak köszönhetően bárki könnyedén beilleszkedhet a csapatba.
A szabályok segítségével arra törekszünk, hogy azok a versenyzők, akik már jelentős eredményekkel rendelkeznek az amatőr gokartozásban, ne indulhassanak el a HCK futamokon. Ezt a bajnokságot elsősorban a kezdőknek és a hobbi gokartosoknak ajánljuk. A versenyek hossza 15 perc.

OAGB:

Az itt indulók egy része már bizonyított külföldi versenyeken és a világbajnokságon is. Ebben a sorozatban bárki elindulhat, de a kezdők közül csak azoknak ajánljuk, akik rövid idő alatt szeretnének fejlődni, hiszen a legjobbaktól tanulhatnak. Persze nem elég az, hogy valaki kiváló versenyzőkkel mérje össze magát, a rengeteg gyakorlás elengedhetetlen a gyors fejlődéshez.
A versenyek hossza 20 perc.

 

 

Még csak 1-2 alkalommal ültem gokartban, elindulhatok így is a versenyen?

HCK-OAGB:

Egy-két alkalom még kevés ahhoz, hogy valaki biztonságosan elindulhasson bármelyik bajnokságban. Érdemes pár alkalommal elmenni valamelyik pályára gyakorolni, mielőtt valaki elindul a versenyeinken. Ha már egyenletes köröket tudsz gokartozni, és képes vagy figyelni a körülötted lévőkre, akkor érdemes belevágni a versenyzésbe. Az, hogy lassabb vagy a bajnokságban részt vevőknél az nem baj, hiszen sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy egyre gyorsabb legyél.

 

 

Ki vehet részt a versenyeken?

HCK:

A Hobby Cart Kupán részt vehet bárki, aki biztonságosan el tudja vezetni a gokartokat, és ismeri a szabályzatot, valamint megfelel az abban leírtaknak.
Nem indulhatnak el azok, akik:
-3 vagy több győzelmet szereztek az OAGB-ben 2001 óta
-HCK bajnoki címet szereztek (kivéve a lányok és a light kategória)

OAGB:

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokságban részt vehet bárki, aki biztonságosan el tudja vezetni a gokartokat, és ismeri a szabályzatot, valamint megfelel az abban leírtaknak.

 

 

Indulhatok az Amatőr Gokart Bajnokságban és a Hobby Cart Kupán is?

HCK-OAGB:

Igen, el lehet indulni mindkét bajnokságban, figyelembe véve a HCK-s indulásokra szóló korlátozást.

 

 

Mennyire veszélyes az amatőr gokartozás?

HCK-OAGB:

A autósport veszélyes. Persze a bérgokartozás közel nem azzal a sebességgel folyik, mint a magasabb kategóriájú versenyek, így ha mindenki (nézők és versenyzők) is betartják a biztonsági előírásokat, akkor nincs probléma. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a versenyeken ettől függetlenül saját felelősségére vesz részt mindenki.

 

 

Mennyibe kerülnek a szabadedzések, és mikor vannak ezek?

HCK-OAGB:

Szabadedzéseket a futam napján, a versenyek előtt tartjuk. Erről előzetesen a bajnokság honlapján lehet pontos infót olvasni. A menetek 8 percesek, és a nevezési díjon felül meg kell fizetni az alábbi összegeket:

1x 8 perc edzés: 2.000 Ft.
3x 8 perc edzés: 5.000 Ft.
5x 8 perc edzés: 8.000 Ft.

 

 

Mennyibe kerül a nevezés?

HCK:

Regisztrációs díj (éves egyszeri): 3.000 Ft.
Regisztrációs díj (csak 1 futamra): 1.000 Ft.
Nevezési díj (előzetes nevezés esetén): 8.500 Ft.
Nevezési díj (előzetes nevezés nélkül): 9.500 Ft.

OAGB:

Regisztrációs díj (éves egyszeri): 3.000 Ft.
Regisztrációs díj (csak 1 futamra): 1.000 Ft.
Nevezési díj (előzetes nevezés esetén): 8.500 Ft.
Nevezési díj (előzetes nevezés nélkül): 9.500 Ft.

Amennyiben egy adott futamon több kategóriába is nevezel, úgy a nevezési díj a második kategóriától 7.000 Ft/kategória összegbe kerül. (Tehát ha két kategóriába nevezel, úgy 8.500+7.000=15.500 Ft-ot kell fizetned.)

 

 

Mit lehet nyerni?

HCK-OAGB:

Az egyes futamokon minden kategória első három helyezettje serleget kap. Az év végi díjátadón kategóriánként az első hat helyezettet díjazzuk, valamint különdíjak is kiosztásra kerülnek. A kategóriák bajnokai pedig részt vehetnek a díjkiosztón megrendezésre kerülő Bajnokok Tornáján.

 

 

Milyen felszerelésre van szükség?

HCK-OAGB:

A legjobb, valamilyen kényelmes, sportolásra alkalmas ruha viselése. A bukósisak és zárt cipő használata kötelező, ezen kívül nincs más előírás a ruházattal kapcsolatban. Sisakot tudunk biztosítani a helyszínen, de ha van saját, természetesen az a legpraktikusabb. Célszerű hozni saját maszkot, ami higiénikusabbá teszi a sisak viselését, mert ezeket más is hordta már. Nem szabad elfelejteni, hogy esőben sem állunk meg, és az esővizet felcsapja a gokart, ezért egy vízhatlan ruháról sem árt gondoskodni. Nyáron rövid ujjú póló, és rövidnadrág is megteszi, bőrre, testre az előírások betartásával nem jelent veszélyt a gokart. Ajánlott viselet még a kesztyű, és vannak, akik borda, térd és könyökvédőt is használnak.

 

 

Meddig tart az egész program?

HCK-OAGB:

A futamot megelőzően a honlapra felkerül egy időterv, ebből lehet nagyjából behatárolni az esemény időtartamát. Mivel ez nagy részben a résztvevők számától függ, így csak a tényleges résztvevők számának tudatában lehet meghatározni azt pontosan. Mindenképpen arra kell számítani, hogy akár reggeltől délutánig, vagy ha később van a kezdés, akár estig is eltarthat a program. Ennek ellenére azért pörgősen folyik le az egész rendezvény, és az idomérő után mindenki megtudja, hogy mikor fog kezdődni a versenye. Így be lehet osztani az időt, és akár el lehet menni egyéb dolgokat is elintézni. Fontos tudni, hogy a befizetett nevezési díjat nem tudjuk visszaadni, ha a versenyző nem tudja megvárni a futamát. Ezt akkor sem tudjuk megtenni, ha a kiírt időtervhez képest csúszás van.

 

 

Nincs meg a súlyom a választott kategóriához, mit kell tennem?

HCK-OAGB:

Ha valaki nem éri el a kategóriájának az alsó súlyhatárát, akkor az használhat plusz súlyokat. A súlyokat a szervezők biztosítják, a gokartokon lévő súlytartóba összesen 30 kg-ot lehet elhelyezni. A súlyokat 2,5 és 5 kilós egységekben lehet a tartókba tenni.

 

 

Milyen korosztály vesz részt a versenyeken?

HCK-OAGB:

A versenyeken eddig a legfiatalabb induló 7 éves volt, a legidősebb pedig 50 év felett. A kora miatt senkinek sem kell izgulni, minden korcsoportból vannak versenyzők, így senki sem lóg ki a sorból a kora miatt.

 

 

Készülnek fényképek, videók az eseményről?

HCK-OAGB:

A futamokról készülnek fényképe és videó felvételek is. A versenyeket külső kamerával is felvesszük, és a legtöbb gokartra ráteszünk egy belső kamerát, így a versenyzők saját szemszögükből is vissza tudják nézni az eseményeket. Az összes felvétel a versenyhétvégét követő keddig kerül fel a bajnokság honlapjára, ahonnan szabadon le lehet tölteni őket.